Dag van de thuiswerker

11-09-2023 | 1001 tips

Laten we eens duiken in de Dag van de Thuiswerker, een dag die gewijd is aan degenen die de luxe hebben om in hun pyjama’s achter de computer te werken terwijl ze af en toe hun kat aaien. Maar laten we niet vergeten dat thuiswerken, hoewel het vaak als een droom wordt gezien, ook zijn eigen uitdagingen en charmes heeft. Dus, pak je virtuele koffiemok en laten we deze speciale dag verkennen!

Wat is de Dag van de Thuiswerker?

De Dag van de Thuiswerker, ook bekend als “Remote Worker’s Day,” is een jaarlijks evenement dat is ontstaan om degenen te eren die hun kantooromgeving hebben verruild voor hun huis, een koffieshop of zelfs een hangmat in de achtertuin. Het is een dag waarop we stilstaan bij de evolutie van de arbeidswereld en hoe technologie het mogelijk heeft gemaakt om productief te zijn zonder fysiek aanwezig te zijn op de werkplek.

Wat wordt er gevierd?

Op deze dag wordt niet alleen het thuiswerken zelf gevierd, maar ook de voordelen en uitdagingen die ermee gepaard gaan. Laten we eerst eens kijken naar de positieve kant van thuiswerken.

remote workers day

De Voordelen van Thuiswerken

 1. Flexibiliteit: Thuiswerkers hebben vaak de vrijheid om hun eigen werkschema te bepalen. Of je nu een vroege vogel bent of ’s avonds het meest productief, thuiswerken biedt de flexibiliteit om je werktijden aan te passen.
 2. Geen Pendeltijd: Vergeet die ellenlange files of drukke treinen tijdens de spits. Thuiswerkers besparen kostbare tijd door niet te hoeven pendelen.
 3. Werk-Privébalans: Het is vaak gemakkelijker om werk en privé gescheiden te houden wanneer je vanuit huis werkt. Even een pauze nemen om je kinderen van school te halen of je hond uit te laten? Geen probleem!
 4. Milieuvriendelijk: Minder woon-werkverkeer betekent minder vervuiling. Thuiswerken draagt bij aan een groenere planeet.
 5. Comfort: Werk in je favoriete pyjama of loungewear, zolang je maar professioneel blijft vanaf de taille omhoog voor die videovergaderingen!

Uitdagingen van Thuiswerken

Natuurlijk komt thuiswerken niet zonder uitdagingen:

 1. Isolatie: Het gebrek aan sociale interactie kan eenzaamheid veroorzaken. Het is belangrijk om contact te blijven houden met collega’s en vrienden.
 2. Afleiding: Thuis zijn betekent dat er tal van verleidingen zijn, zoals de televisie, de koelkast en je favoriete boek. Het vergt discipline om gefocust te blijven.
 3. Grenzen stellen: Het is soms moeilijk om werk-privégrenzen te stellen. Je moet leren wanneer je moet stoppen met werken en ontspannen.
 4. Technische Uitdagingen: Verbindingsproblemen, softwarefouten en andere technische problemen kunnen frustrerend zijn.

Kortom, de Dag van de Thuiswerker erkent al deze aspecten van thuiswerken en moedigt mensen aan om de voordelen te omarmen en de uitdagingen te overwinnen.

Hoe wordt de Dag van de Thuiswerker gevierd?

thuiswerken is een feest

Nu je een idee hebt van wat de Dag van de Thuiswerker inhoudt, laten we eens kijken naar hoe je deze speciale dag kunt vieren.

1. Kleed je op!

Hoewel een van de grootste voordelen van thuiswerken misschien wel het comfort is, kan het leuk zijn om op deze dag jezelf op te frissen. Trek je beste “thuiswerkkleding” aan – dat wil zeggen, iets dat comfortabel is maar er toch professioneel uitziet. En vergeet niet een grappige stropdas of sjaal toe te voegen voor dat vleugje humor.

2. Virtuele Feesten

De meeste vieringen op de Dag van de Thuiswerker vinden tegenwoordig online plaats. Werkgevers kunnen virtuele feesten organiseren waarbij werknemers via videoconferenties kunnen deelnemen. Denk aan thema’s zoals “Pyjama Party” of “Thuiswerken Bingo.” Het gaat allemaal om plezier en verbinding.

3. Deel Je Thuiswerkplek

Een leuke manier om deel te nemen aan de viering is door foto’s van je thuiswerkplek te delen op sociale media. Gebruik de hashtag #DagVanDeThuiswerker om je foto’s te delen en om te zien hoe anderen hun werkplek hebben ingericht.

4. Leer Iets Nieuws

Thuiswerken biedt vaak extra tijd die je anders aan pendelen zou besteden. Gebruik deze dag om iets nieuws te leren. Dit kan variëren van het oppikken van een nieuwe hobby tot het volgen van een online cursus.

5. Erkenning en Waardering

Werkgevers kunnen deze dag benutten om hun waardering te tonen voor hun thuiswerkende medewerkers. Dit kan variëren van kleine geschenken tot een oprecht ‘dank je wel’ voor hun toewijding.

Hoe Kun Je Meedoen?

Wil je meedoen aan de viering van de Dag van de Thuiswerker? Hier zijn enkele manieren waarop je kunt deelnemen:

 1. Organiseer een virtuele bijeenkomst: Als werkgever kun je een virtueel evenement organiseren om je team te verbinden en te vieren. Als werknemer kun je voorstellen om zo’n evenement op te zetten.
 2. Deel je ervaringen: Gebruik sociale media om je thuiswerkervaringen te delen. Dit kan anderen inspireren en laten zien dat ze niet alleen zijn in de uitdagingen die ze tegenkomen.
 3. Leer en groei: Neem de tijd om iets nieuws te leren of je vaardigheden te verbeteren. Dit kan je werkplezier vergroten en je carrière vooruit helpen.
 4. Doe iets leuks voor jezelf: Vergeet niet om op deze dag wat zelfzorg in te plannen.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord