Druk in je hoofd? Zo organiseer je een volle agenda

05-03-2023 | 1001 tips

Iedereen heeft wel eens van die momenten dat het eventjes te veel wordt. Vaak ben je dan zo druk in je hoofd, dat bepaalde dingen er bij inschieten of met onvoldoende aandacht gedaan worden. Erg logisch, maar ook vervelend. Gelukkig is hier wat aan te doen. In dit artikel lees je vijf goede tips over hoe ook jij je drukke agenda goed kunt organiseren.

1. Toe aan een break?

Druk, druk en nog eens druk. Ja, je hebt een hoop te doen en ja, het kost allemaal veel tijd. Meer tijd dan je waarschijnlijk denkt te hebben. Dat dit stress met zich meebrengt, is volkomen logisch. De kunst is om in zo’n geval rustig te blijven. Als je ergens midden in zit, is dit lastig. Neem dus gerust even een moment van pauze. Ga even wandelen, al is het met de hond of naar het koffiezetapparaat en je zult zien dat er weer wat ruimte ontstaat in je hoofd. Heb je meer tijd voor jezelf nodig? Kijk dan waar je eventueel een vrije dag kunt nemen om op adem te komen.

2. Zet even alles op een rijtje

Wat ook goed kan helpen, is om alles even op een rijtje te zetten. Pak pen en papier en noteer alles wat je bezighoudt. Dit kunnen je werkzaamheden zijn, maar ook je zorgen. In eerste instantie is het al helpend om een en ander op deze manier van je af te schrijven. Daarnaast brengt het je overzicht en dat geeft rust.

3. Waar heb je invloed op?

Je doet er ook goed aan om te kijken naar de dingen waar je wel en geen invloed op hebt. Vaak spelen er dingen in je hoofd die je niet kunt veranderen. Probeer deze dingen dan ook los te laten en verleg (en houd) de focus op datgene waar je wel invloed op hebt.

4. Hoe plan jij je acties?

Als je bovenstaande zaken voor jezelf helder hebt, kijk dan naar het ondernemen van actie. Sommige problemen lossen zich vanzelf op, maar veel taken moeten nu eenmaal uitgevoerd worden. Hoe ga je dit concreet doen? Wat heb je er voor nodig en waar loop je eventueel tegenaan? Dergelijke stappen geven ruimte in je hoofd en helpen je taken goed af te ronden.

5. Wees gerust wat milder

Vaak is het ook zo dat je te streng bent voor jezelf. Natuurlijk is een deadline er niet voor niks, maar kijk waar je ruimte hebt om eventueel met dingen te schuiven. Bekijk je prioriteiten en zie wat eigenlijk wel even kan wachten. Streef ook niet altijd naar pure perfectie. Soms is goed ook gewoon goed genoeg.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord