Faalangst op je werk: hoe ga je er mee om en enkele tips

07-03-2023 | 1001 tips, Vitaliteit

Faalangst kan een uitdaging zijn op het werk, vooral als het je prestaties beïnvloedt. Het is belangrijk om de faalangst symptomen te begrijpen en hulp bij faalangst te zoeken als dat nodig is. Een faalangst training kan bijvoorbeeld nuttig zijn om vaardigheden te ontwikkelen om beter met angst en stress om te gaan.

Hoe kan je faalangst herkennen?

Faalangst is een intense angst om te falen of niet aan de verwachtingen te voldoen. De faalangst symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer bestaan uit een verhoogde hartslag, zweten, trillen, concentratieproblemen en angstige gedachten. Het kan ook leiden tot vermijding van taken, perfectionisme en uitstelgedrag en het kan op diverse momenten en in verschillende situatie voorkomen. Zelfs op digitaal terrein zoals op Social Media. Het kan moeilijk te herkennen zijn omdat het soms verborgen kan blijven. Als je merkt dat je deze faalangst symptomen ervaart en je prestaties worden erdoor beïnvloed, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken om te leren hoe je ermee om kunt gaan.

Enkele tips en tricks om het aan te pakken

  • Het is belangrijk om je faalangst te erkennen en te begrijpen hoe het je werk beïnvloedt. Dit kan je helpen om manieren te vinden om ermee om te gaan.
  • Als je faalangst je werk beïnvloedt, probeer dan hulp te zoeken. Praat bijvoorbeeld met je leidinggevende, HR-manager of een professionele coach. Hulp bij faalangst kan je helpen om je vaardigheden te ontwikkelen en je angst te verminderen.
  • Stel realistische doelen voor jezelf. Dit kan een grote hulp zijn om je focus te behouden en je angst te verminderen. Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn en die je motiveren.
  • Je kan ook ontspanningstechnieken leren zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga. Deze technieken kunnen je helpen om je angst te verminderen en je focus te behouden.
  • Probeer te praten over je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, familielid of collega zijn. Het kan je helpen om je gevoelens te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan.
  • Focus op je sterke punten en wees trots op wat je hebt bereikt. Door je te richten op je sterke punten, kun je je zelfvertrouwen vergroten en je faalangst verminderen.
  • Deelnemen aan een faalangst training kan je helpen om vaardigheden te ontwikkelen om beter met angst en stress om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een training in assertiviteit, time-management of communicatie zijn.
  • Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen gedurende de dag om je geest en lichaam te ontspannen. Dit kan je helpen om je energie en focus te behouden en kan je ook helpen om stress en angst te verminderen.
  • Wees vriendelijk voor jezelf en vermijd zelfkritiek. Het is belangrijk om jezelf aan te moedigen en positieve gedachten te cultiveren. Door vriendelijk te zijn voor jezelf, kun je je zelfvertrouwen opbouwen en je faalangst verminderen.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord