Kom in de stroom van thuiswerken: tips om je vitaliteit te verhogen

27-02-2023 | 1001 tips, Vitaliteit, Werknemer, ZZP

Thuiswerken biedt veel voordelen en mogelijkheden. Maar het is niet altijd zo gemakkelijk als het klinkt. Je moet in het ritme van thuiswerken komen als je wilt dat het iets is waar je van geniet, in plaats van een karwei. Het kan tijd kosten om te wennen aan het werken in eenzaamheid en in stilte voor langere perioden. Het isolement kan frustrerend zijn, vooral gezien het feit dat er tegenwoordig veel virtuele werkalternatieven beschikbaar zijn. Gelukkig is verbonden blijven met je omgeving niet altijd een uitdaging. Door enkele nieuwe gewoonten aan te nemen en verschillende elementen in je werkroutine op te nemen, zul je snel ontdekken hoeveel levendiger en plezieriger je werkdag wordt als je eenmaal begint met het verhogen van je Vibrational Varies (VV).

Blijf in contact met je omgeving

Als je thuis werkt, ben je niet langer omringd door collega’s en medewerkers. Je bent echt alleen. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid, zelfs als je een ondersteunende partner of familieleden hebt. Je moet in contact blijven met je omgeving om wat Vibrational Varies (VV) te behouden. Als je thuis bent, kun je naar wat muziek luisteren, wat geluiden op je computer aanzetten of wat witte ruis op een airconditioner zetten. Je kunt ook je TV en/of radio aanzetten om wat nieuws of praatprogramma’s te horen, en wat educatieve programma’s of documentaires bekijken. U kunt uw thuiskantoor ook zo opgeruimd mogelijk houden, zodat u niet wordt afgeleid door voorwerpen en decoratie.

Neem pauzes

Thuiswerken betekent dat je de hele dag en nacht in je pyjama kunt blijven, tussen die vage gevoelens door. Hoewel het belangrijk is dat je een vaste en consistente werkroutine aanhoudt, is het ook belangrijk dat je pauzes neemt. Je lichaam en geest moeten worden verfrist en opgeladen om productief te kunnen zijn. Als je in een sleur zit en het gevoel hebt dat je op volle toeren draait, is de kans groter dat je fouten maakt, er langer over doet dan normaal om een taak af te maken, en je focus verliest en je gaat vervelen. Elk uur een pauze inlassen kan dit helpen voorkomen. Het kan uw hoofd leegmaken en voorkomen dat u opgebrand raakt. U kunt deze tijd gebruiken om: – Water te drinken en/of een snack te nemen – Een wandeling te maken door uw buurt of naar het dichtstbijzijnde park – Ga zitten en concentreer je op je ademhaling – Luisteren naar een audioboek of muziek die u ontspannend vindt – Doe wat lichte lichaamsbeweging – Praat met een goede vriend of partner – Doe iets dat u stimulerend en interessant vindt – Doodle of teken iets (dit is goed voor uw hersenen en houdt uw handen bezig)

Maak contact met jezelf en andere mensen

Thuiswerken biedt je de vrijheid om je onder te dompelen in virtuele omgevingen en je interesses na te streven. Maar, zoals bij elke baan, zul je alleen effectief zijn als je ook verbonden bent met je omgeving in de echte wereld. Dit betekent niet dat u regelmatig het huis uit moet om mensen te ontmoeten of uw sociale behoeften te vervullen. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat deze behoeften op de een of andere manier worden vervuld, of dat nu is door uit eten te gaan bij een vriend of een film te zien, of iets anders dat u bevredigend vindt. Als je thuis werkt, heb je ook de mogelijkheid om met jezelf in contact te komen. Zelfhulpboeken lezen en dagboeken bijhouden zijn goede manieren om dit te doen. Je kunt ook luisteren naar inspirerende muziek of zelfhulpvideo’s bekijken om je te helpen verbonden te blijven met je doelen en passies.

Eet goed

Goed eten is belangrijk voor je fysieke en mentale welzijn. Leg gezonde snacks in uw bureau of kantoor om honger en dorst te stillen, en u zult meer kans hebben om geconcentreerd en alert te blijven. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines, mineralen en aminozuren. Deze zijn essentieel voor de productie van energie en zitten in fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, vis en vlees.

Zorg voor een goede nachtrust

Loskoppelen van je sociale media en communiceren met jezelf is alleen effectief als je ook verbonden bent met de rest van de wereld. Slaap is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Het laat je neuronen in je hersenen opnieuw opstarten en opfrissen, zodat de kans groter is dat je productief en geïnspireerd bent als je wakker wordt. Slaap is niet iets dat je kunt “inhalen” zodra je bedtijd voorbij is. Zelfs als je niet gewend bent om voldoende slaap te krijgen in een periode van 24 uur, is er geen manier om dat achteraf in te halen. Je moet regelmatig de hoeveelheid slaap krijgen die je nodig hebt, anders voel je je onproductief, vermoeid en afgeleid.

Conclusie

Thuiswerken biedt veel voordelen en mogelijkheden, maar het is niet altijd zo gemakkelijk als het klinkt. Je moet in het ritme van thuiswerken komen als je wilt dat het iets is wat je leuk vindt, in plaats van een karwei. Er zijn veel manieren om verbonden te blijven met je omgeving en met jezelf, terwijl je ook een gezond evenwicht tussen werk en privé behoudt. Deze tips kunnen je helpen om je levendiger en energieker te voelen op je werk, ongeacht waar je werkt.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord