Thuiswerk en privé combineren: tips en adviezen

02-03-2023 | 1001 tips, Vitaliteit

Volg deze tips en werk efficiënter vanuit huis!

Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis, maar dit kan soms lastig zijn. Thuis zijn er immers veel afleidingen en het kan moeilijk zijn om je te concentreren op je werk. Hieronder vind je enkele tips om effectief te werken vanuit huis.

Stel een routine in

Het is belangrijk om een dagelijkse routine in te stellen, net zoals je dat zou doen als je naar kantoor gaat. Sta op een vast tijdstip op, kleed je aan alsof je naar je werk gaat en maak een to-do lijst. Op deze manier creëer je een duidelijke scheiding tussen werk en privé en blijf je productief.

Vermijd afleidingen door een aparte werkruimte te creëren

Probeer een aparte werkruimte te creëren in je huis waar je je kunt concentreren op je werk. Dit kan een aparte kamer zijn, maar ook een bureau in de slaapkamer of woonkamer. Het belangrijkste is dat deze ruimte alleen wordt gebruikt voor werk en dat je hier rustig kunt werken zonder afleidingen. Door een aparte werkruimte te creeeren vermijd je afleidingen. Thuis zijn er namelijk veel afleidingen, zoals televisie, social media maar ook kun je gemakkelijk huishoudelijke taken uitvoeren. Vermijd deze afleidingen tijdens werktijd dus en plan je huishoudelijke taken buiten werktijd.

Werk efficiënter en neem pauzes

Het is gemakkelijk om de hele dag achter je bureau te blijven zitten als je vanuit huis werkt, maar het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Sta op, loop even rond of doe wat strekoefeningen. Dit helpt om je geest fris te houden en vermoeidheid te voorkomen.

Houd contact met collega’s

Als je vanuit huis werkt, kan het gemakkelijk zijn om je geïsoleerd te voelen. Houd daarom contact met je collega’s via e-mail, telefoon of videoconferenties. Dit helpt om je verbonden te voelen met je team en om up-to-date te blijven met projecten en deadlines. Naast de ouderwetse programma’s om contact te houden met collega’s zijn er ook vele andere tools die jou hierbij kunnen helpen. Maak bijvoorbeeld gebruik van videobel-apps zoals Zoom of Skype om te communiceren met collega’s. Gebruik ook online samenwerkingsplatforms zoals Google Drive of Trello om samen te werken aan projecten en taken.

Zorg voor een goede werk-privé balans

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé wanneer je vanuit huis werkt. Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan ontspanning, hobby’s en familie en vrienden. Op deze manier blijf je gezond en gelukkig, en blijf je gemotiveerd om te werken.

Al met al zijn er veel dingen die je kunt doen om effectief vanuit huis te werken. Door een dagelijkse routine in te stellen, een aparte werkruimte te creëren en pauzes te nemen kun je productiever zijn en beter presteren. Houd contact met collega’s en maak gebruik van technologie om samen te werken aan projecten en taken. Maar vergeet niet om een goede werk-privé balans

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord