Tips om productiever te worden tijdens het thuiswerken

06-03-2023 | 1001 tips

Lukt het je maar niet om als je thuiswerkt flink aan de slag te gaan of loop je hopeloos achter? Wil je graag, wat productiever worden bij het thuiswerken? We geven je graag wat tips die je hierbij kunnen helpen?

Verdeel het werk en maak een goede planning

Heb je een deadline, die je moet halen, maar weet je ook dat bijvoorbeeld de kinderen woensdagmiddag thuis zijn. Plan dan het werk zo in, dat je in de uren dat je ongestoord kan werken even lekker achter elkaar door kan gaan. Mocht je in de middag, dan wat momenten hebben dat de kinderen aandacht vragen of iets anders, dan zit je niet meer tegen die deadline aan te hikken. Goede planning en het verdelen van het werk kan helpen om productiever te zijn. Heb je in de ochtenduren het werk gedaan wat je wilde doen en kan je s, middags toch meer doen dan je eigenlijk dacht? Dat geeft je mooie de gelegenheid om nog wat extra werk doen.

Werk als het kan met een tijdschema

Te lang achter elkaar werken heeft, vaak een averechts effect. Meestal word je er niet echt productiever van. Heb je de mogelijkheid werk dan met een tijdschema. Na ongeveer anderhalf uur aan een stuk werken stop je even. Al is het maar vijf minuten. Het gaat erom dat je een korte pauze neemt voor je aan, het volgende uur of anderhalf uur begint. Je zal merken dat je, hierdoor veel meer werk verzet in tegenstelling tot een halve dag aaneengesloten achterelkaar doorgaan met thuiswerken.

Ga lekker even een wandelingetje maken

Even snel je boterham naar binnen proppen en vlug doorgaan maakt je meestal niet productiever en is ook ongezond. Het helpt om in je lunchpauze even naar buiten te gaan voor een korte wandeling. Je kan heel even je hoofd leegmaken en lekker de frisse buitenlucht voelen. Vaak heeft dit ook een positieve werking op je creativiteit. Je gaat heel anders en weer met veel meer zin en energie aan de slag na een korte lunchwandeling.

Een thuiswerkplek waar je niet gestoord kan worden

Wat de productiviteit ook een boost kan geven is een thuiswerkplek creëren waar je echt ongestoord kan werken. Zit je doorgaans altijd aan de keukentafel te werken? De kans is vrij groot dat er te veel afleiding is van andere gezinsleden die in en uitlopen, vragen stellen enz. Natuurlijk hoeft dat geen probleem te zijn, maar wellicht is een werkplek waar je helemaal in afzondering kan werken beter voor je productiviteit.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord