Nadelen thuiswerken

Thuiswerken is heel fijn. Je hoeft de deur niet uit en niet naar je werk te reizen. Toch heeft thuiswerken ook wel enkele nadelen. Wat de nadelen thuiswerken precies zijn? Daar lees je hieronder meer over.

Te veel afleiding

Een van de nadelen thuiswerken en werken op afstand is, te veel afleiding waardoor het lastig is om op je werk te concentreren. Misschien zijn op de dag dat je thuiswerkt ook de kinderen thuis en vragen die om aandacht of ben je tussendoor afgeleid omdat je bijvoorbeeld hoort dat de droger of wasmachine net klaar is.

De privé- telefoon die een aantal keer overgaat of de hond die uitgelaten wil worden zijn ook van die voorbeelden van te veel afleiding. Het zijn uiteraard maar een aantal voorbeelden, maar dit zijn wel zaken die je te veel afleiding kunnen bezorgen. Werk en privé op deze manier een beetje gescheiden houden is best nog een dingetje.

Je ziet je collega’s niet

Uiteraard spreek je wellicht je collega’s wel aan de telefoon of online via zoom of de webcam. Maar dat haalt het natuurlijk niet, bij elkaar op het werk zien in bijvoorbeeld de kantine of bij de koffiehoek op het werk. Je mist toch op een gegeven moment het echte contact en even dat kletspraatje met je collega’s wat je op kantoor of bij hybride werken vaker wel hebt.

Moeilijk om te stoppen met werken

Eigenlijk zijn nadelen thuiswerken een beetje het verlengstuk van te veel afleiding. Stel je hebt een deadline en je kan je daardoor te veel afleiding om je heen niet goed genoeg op focussen of daardoor te weinig tijd. Op het werk heb je vaak vaste werktijden, maar thuis is dat vaak wat lastiger.

Omdat werk en privé als het ware door elkaar heen lopen ben je vaak geneigd om veel langer door te gaan met werken. Je denkt vaak ik maak het nog wel even af en voor je het weet ben je zo een paar uur verder. Daarom is het bij thuiswerken ook heel belangrijk om op een vast moment te beginnen en ook op een bepaalde tijd te stoppen.

Je komt weinig buiten is een van de belangrijke nadelen thuiswerken

Als je thuiswerkt of werkt op afstand dan hoef je de deur niet uit. Waar je doorgaans misschien gewend, was om te voet naar het dichtstbijzijnde station te lopen of met de fiets naar je werk te gaan zit je nu binnen. Je beweegt daardoor ook minder wat weer zorgt voor minder vitaliteit tijdens thuiswerken.

Voor je het weet, zit je een aantal dagen binnen in huis te werken zonder dat je iets van zonlicht of wat van buitenlucht opvangt. Dit is uiteraard wel een nadeel, waar jezelf iets aan kan veranderen. Neem tussen de middag even een klein moment om naar buiten te gaan.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord