Social media detox: wat is het en hoe doe je dat?

01-03-2023 | Online, Vitaliteit

Wat is een social media detox?

De sociale media hebben een grote invloed op ons hele leven. Vandaag de dag zitten we langer naar een beeldscherm te staren dan ooit tevoren en binnen welke beroepsgroep dan ook.
Een groot deel van die tijd, tenminste in een modern kantoor, is nodig en verbonden met het werk dat we doen.

Maar daarnaast en daarbuiten besteden we vaak te veel tijd aan het contact houden met de sociale media. Ook tijdens werktijd op kantoor of tijdens het thuiswerken in je eigen omgeving.

Als je verslaafd bent aan sociale media

Een social media detox is een manier om de cirkel van bezoeken aan sociale media te doorbreken. Facebook, Reddit of Twitter nemen veel tijd in beslag en kan nadelige effecten hebben op je gezondheid. En het begint op het moment dat je een profiel aanmaakt op Facebook.

Het menselijk lichaam kent een systeem van beloning voor goede activiteiten, gebaseerd op het hormoon dopamine. In tegenstelling tot de chemische verslaving aan bijvoorbeeld heroïne, is de sociale media verslaving niet direct. Dat betekent, acties die je als goed interpreteert worden niet direct beloond met het gebruik van verdovende middelen, maar indirect met dopamine.

Maar om die verslaving te doorbreken moet je eigenlijk wel dezelfde maatregelen nemen als voor een cold turkey detox van heroïne.

Gelukkig zijn de ontwenningsverschijnselen veel minder ingrijpend

Maar wat moet je doen als je weg wilt gaan van sociale media? De enige manier is een directe en onmiddellijke stop op alle sociale media waar je bij betrokken bent.

Hier volgen een paar punten die je kunnen helpen de sociale media te zien voor wat ze werkelijk zijn.

1. Sociale media geven je een verkeerd beeld van de werkelijkheid.
Iedereen die een profiel heeft op welke sociale media dan ook, vertoond alleen de goede kanten. De negatieve momenten uit het leven worden weggefilterd.

2. Sociale media laten narcisme toe en bemoedigen het zelfs.
Een van de grootste beloningen in sociale media is wanneer je een bericht publiceert en iemand het leuk vindt. Het gaat allemaal om je eigen voldoening en bevrediging, en als je steeds meer likes najaagt, kun je helemaal opgaan in jezelf.

3. Sociale media bevorderen echokamers. De aard van sociale media betekent dat je degenen die zijn zoals jij kunt volgen en degenen die niet zijn zoals jij kunt negeren. Dit is de definitie van een echokamer: iedereen herhaalt dezelfde ideeën.

Pauze social media

Een pauze social media is niet voldoende, je moet echt aan de social media detox beginnen. Alleen de social media detox kan je redden van een situatie waar er geen uitweg meer is.
Detox social media, of social media detox of een pauze social media, het maakt niet uit hoe je het noemt. Er is maar een manier, zeg al je contacten op sociale media op, detox social media.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord