Vijf redenen waarom je een VPN nodig hebt

27-02-2023 | 1001 tips, Beveiliging, Online

De wereld van vandaag is meer digitaal dan fysiek. Dit betekent dat alles wat u online doet kan worden gevolgd. Of dat nu is door uw werkgever, overheidsinstanties of hackers. Om anoniem en veilig te blijven voor nieuwsgierige ogen, heb je een virtueel privé-netwerk (VPN) nodig. Met het toenemende gebruik van slimme apparaten zoals laptops, tablets, smartphones en tv’s in ons dagelijks leven, is het logisch dat zovelen van ons zich tot hen wenden om toegang te krijgen tot het internet. En met de overvloed aan websites en diensten die online gratis beschikbaar zijn, is het geen wonder dat bijna iedereen van deze middelen gebruik maakt. Dit gaat echter ten koste van…

1. Waarom hebben we VPN nodig?

Konden we de tijd maar terugdraaien en vergeten hoe makkelijk het is om verslaafd te raken aan internet. Elk jaar lijken we nieuwe mogelijkheden te krijgen om onze waakzaamheid te laten verslappen. En hoewel het belangrijk is om onze ambities niet te laten verminderen door het gemak van toegang tot informatie, is het ook belangrijk om te beseffen dat deze toegang een prijs heeft. Die prijs is onze privacy. Er zijn veel redenen waarom u uw privacy online wilt beschermen, maar de belangrijkste is natuurlijk het beschermen van uw persoonlijke informatie tegen nieuwsgierige ogen. Of dat nu op het werk is, thuis of bij gebruik van openbare Wi-Fi.

2. Je gegevens beschermen in openbare netwerken

Openbare netwerken zijn de plaatsen waar ieders gegevens worden blootgesteld. Of het nu een café, hotel of luchthaven is, het is waarschijnlijk dat uw gegevens worden blootgesteld. Dat komt omdat openbare netwerken nauwelijks beveiligd zijn en een gemakkelijk doelwit vormen voor hackers en criminelen. Om veilig te blijven op openbare netwerken gebruikt u een VPN. VPN’s versleutelen uw gegevens en verbergen ze voor openbare netwerken. Door verbinding te maken met een VPN-server creëert u een versleutelde tunnel om uw identiteit en gegevens te verbergen. Op openbare netwerken blijft u veilig en anoniem door uw IP-adres, locatie en gegevens te verbergen.

3. Anonimiteit op het internet

Online privacy is uiterst belangrijk wanneer u uw identiteit wilt beschermen. Maar zelfs anoniem surfen heeft zijn risico’s, want je kunt in contact komen met gevaarlijke mensen. Een van de gevaarlijkste risico’s is dat u het doelwit wordt van mensen zonder scrupules. Om u hiertegen te beschermen moet u altijd een VPN gebruiken wanneer u op het web surft. Met een VPN kun je jezelf als iemand anders voordoen door een anoniem IP-adres te gebruiken. Dit maakt het veel moeilijker voor iemand om je online activiteiten te volgen. Het zorgt er ook voor dat niemand kan zien welke sites je bezoekt of welke informatie je online deelt.

4. Beveiligde websites bezoeken

Wanneer u op het web surft, moet u nooit onbeveiligde websites bezoeken, zoals sites voor online winkelen en bankieren. Deze sites zijn onbeveiligd en het risico bestaat dat iemand uw gegevens steelt. Om uw gegevens te beschermen, moet u alleen veilige websites bezoeken wanneer u een VPN gebruikt. Door te browsen via een VPN-server kun je ervoor zorgen dat je alleen veilige, versleutelde websites bezoekt. Dit maakt het veel moeilijker voor iemand om je gegevens te stelen. Wanneer u een beveiligde website bezoekt, worden uw gegevens beschermd door encryptie. Dit betekent dat alleen de VPN-server en iedereen die via de VPN verbinding maakt je gegevens kunnen zien. Dit betekent dat iedereen die probeert de gegevens te onderscheppen, alleen de versleutelde versie van uw gegevens te zien krijgt.

5. Conclusie, een echte must!

Virtual Private Networks zijn een must als het gaat om online privacy, veiligheid en anonimiteit. Met een VPN kunt u uw gegevens beschermen op openbare netwerken, veilig en anoniem surfen en uw IP-adres verbergen terwijl u beveiligde websites bezoekt. Wanneer u een VPN gebruikt, verbergt u uw IP-adres, versleutelt u uw gegevens zodat alleen de VPN-server en iedereen die via de VPN verbinding maakt, uw gegevens kunnen zien, en verschijnt u vanaf een ander IP-adres. VPN’s zijn niet alleen geweldig voor het beschermen van uw online privacy, ze zijn ook essentieel voor het beschermen van uw gegevens en identiteit online. Of u zich nu wilt beschermen tegen hackers en cybercriminelen, uw gegevens veilig wilt houden terwijl u op het web surft, of uzelf wilt beschermen tijdens het online winkelen – een VPN is een belangrijk hulpmiddel in uw gereedschapskist.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord