Thuiswerkvergoeding

Hoe werkt de thuiswerkvergoeding?

Thuiswerken is sinds de uitbraak van het COVID-19-virus de nieuwe norm geworden. Het is een manier om de verspreiding van het virus te voorkomen en tegelijkertijd productief te blijven. Thuiswerken heeft veel voordelen, maar kans soms duurder uitvallen dan werken op kantoor. Gelukkig heeft de regering de thuiswerkvergoeding in het leven geroepen om deze extra kosten te dekken. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de thuiswerkvergoeding, wanneer je er recht op hebt en hoe je deze kunt aanvragen.

Wat houdt de thuiswerkvergoeding precies in?

De thuiswerk vergoeding is een vergoeding thuiswerkplek die werkgevers aan hun werknemers kunnen geven om de extra kosten van thuiswerken te dekken. Hierbij kun je denken aan extra kosten voor gas, water, licht, internet en kantoorbenodigdheden. Werkgevers mogen maximaal €1,50 per dag onbelast vergoeden. Dit bedrag is gebaseerd op een werkdag van acht uur.

Wanneer heb je recht op een thuiswerk vergoeding?

Als je regelmatig thuis werkt, heb je mogelijk recht op een thuiswerkvergoeding. Hoewel werkgevers niet verplicht zijn om deze vergoeding te geven, kan het zeker worden aangevraagd. Als je in aanmerking wilt komen voor een thuiswerkvergoeding, moet je kunnen aantonen dat je extra kosten maakt als gevolg van het thuiswerken.

Hoe zit het met de thuiswerkvergoeding belastingdienst?

De thuiswerkvergoeding belastingdienst wordt niet gezien als loon en is daarom onbelast tot een maximumbedrag van €1,50 per dag. Dit bedrag mag door de werkgever onbelast worden vergoed. Als het bedrag hoger is dan €1,50, moet er belasting worden betaald over het verschil.

Wat zegt het nibud over de thuiswerkplek vergoeding?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)oftewel nibud thuiswerkvergoeding heeft berekend dat thuiswerken gemiddeld €2,- per dag extra kost. Het is echter niet verplicht voor werkgevers om deze thuiswerkplek vergoeding te geven. Daarom is het belangrijk om vooraf afspraken te maken met de werkgever over de thuiswerk vergoeding.

Zijn er extra regelingen voor de thuiswerkvergoeding gemeente?

In sommige gemeenten zijn er extra regelingen voor de thuiswerk vergoeding voor mensen met een minimuminkomen. Het is daarom de moeite waard om bij uw lokale gemeente te informeren naar deze regelingen om te zien of u in aanmerking komt voor extra ondersteuning.

Conclusie

Als u regelmatig thuis werkt, heeft u mogelijk recht op een thuiswerkplek vergoeding om de extra kosten te dekken. Hoewel het niet verplicht is voor werkgevers om deze vergoeding thuiswerkplek te geven, kan het zeker worden aangevraagd. Vergeet niet om alle bewijsstukken te verzamelen om aan te tonen dat u extra kosten maakt. Raadpleeg indien nodig de Nibud-website of uw lokale thuiswerkvergoeding gemeente om te zien of er extra regelingen zijn waar u mogelijk gebruik van kunt maken.

Lees onze blog over de nadelen van thuiswerken.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord