Gezond blijven bij werken op afstand

03-07-2023 | Vitaliteit

Met de opkomst van werken op afstand is het voor veel mensen belangrijk geworden om actief te streven naar een gezonde levensstijl, zowel op fysiek als mentaal vlak. Het gebrek aan dagelijkse beweging, de verleidingen van thuis en de mogelijke gevoelens van isolatie kunnen een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende strategieën en tips die we kunnen volgen om gezond te blijven, zelfs als we op afstand werken. Hier zijn enkele suggesties:

Creëer een routine

Een gestructureerde dagelijkse routine kan helpen om een gevoel van normaliteit en balans te behouden. Stel vaste werktijden in en zorg ervoor dat je regelmatige pauzes neemt. Plan ook tijd in voor lichaamsbeweging, ontspanning en sociale interactie. Een routine helpt je om je dag beter te organiseren en je gezondheid op de eerste plaats te zetten.

Maak een ergonomische werkplek

Zorg voor een comfortabele en ergonomische werkplek. Investeer in een goede stoel en zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat. Let ook op je houding en vermijd langdurig zitten. Sta af en toe op, stretch en maak gebruik van pauzes om te bewegen.

Prioriteer lichaamsbeweging 

Fysieke activiteit is essentieel, zelfs als je thuis werkt. Plan regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine. Dit kan variëren van wandelen, joggen, fietsen tot thuisoefeningen of online workouts. Probeer minstens 30 minuten per dag actief te zijn en zoek activiteiten die je leuk vindt en vol kunt houden.

Eet gezond en hydrateer

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke snacks. Drink ook voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.

Beheer stress en bevorder mentaal welzijn

Werken op afstand kan stressvol zijn, dus het is belangrijk om manieren te vinden om stress te beheersen en je mentale welzijn te bevorderen. Maak gebruik van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. Neem ook regelmatig pauzes om te ontspannen en activiteiten te doen waar je van geniet.

Onderhoud sociale contacten

Hoewel je fysiek op afstand werkt, is het belangrijk om sociale contacten te onderhouden. Plan virtuele koffiepauzes, organiseer online teamactiviteiten of maak gebruik van technologie om contact te houden met vrienden en familie. Sociale verbinding kan bijdragen aan een gezonde geestelijke gezondheid.

Stel grenzen

Het is gemakkelijk om overuren te maken en een slechte balans tussen werk en privé te creëren wanneer je thuis werkt. Stel grenzen voor jezelf en zorg voor een goede scheiding tussen werk- en vrije tijd. Vermijd het constant controleren van e-mails buiten werktijden en neem de tijd om te ontspannen en te genieten van andere aspecten van het leven.

Zoek naar professionele ondersteuning indien nodig

Als je merkt dat je worstelt met je fysieke of mentale gezondheid, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Er zijn online therapieopties en counselors beschikbaar die je kunnen ondersteunen bij het omgaan met stress, angst of andere gezondheidsproblemen.

Door deze tips te volgen en bewust te zijn van je fysieke en mentale gezondheid, kun je gezond blijven tijdens het werken op afstand. Onthoud dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen en tijd te nemen voor zelfzorg, zelfs als je niet op een traditionele werkplek bent. Ook is er een zorgplicht van werkgevers.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord