Zo voorkom je ongezonde eetgewoontes als je thuis werkt

28-06-2024 | Vitaliteit

Thuiswerken was noodzakelijk tijdens de coronacrisis. Maar het bleek een hit te zijn en na de pandemie is het aantal uren dat vanuit huis wordt gewerkt alleen maar toegenomen. Volgens cijfers van het CPB van eerder dit jaar werken 5,1 miljoen inwoners van Nederland van 15 tot 75 jaar minstens 2 dagen in de week thuis.

Thuiswerken blijkt dus een enorm succes en veel werkenden zweren erbij. Maar als je vanuit huis werkt zijn snacks en tussendoortjes altijd binnen handbereik. Met de onderstaande tips voorkom je ongezonde eetgewoontes wanneer je thuis werkt.

Eet op vaste tijden

Wanneer je thuiswerkt is je eigen koelkast nooit ver weg. In combinatie met de voorraadkast zijn er waarschijnlijk veel meer verleidingen dan op je werk. Als mens zijn we slechts voor een bepaalde periode in staat om bepaalde verleidingen te weerstaan. Geef jezelf daarom niet te veel vrijheid. Eet op vaste momenten en loop niet om de haverklap terug naar de keuken.

Plan je tussendoortjes vooraf in zodat je niet onbedoeld veel aan het snacken bent.  

Gezond inkopen

Verantwoord eten begint bij gezond inkopen doen. Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet opeten tijdens het thuiswerken. Dit hoort ook weer een beetje bij de planning en vraagt om de nodige discipline. Het helpt om een boodschappenlijstje te maken en geen inkopen te doen wanneer je honger hebt. Win ook de nodige informatie in over wat gezonder eten precies inhoudt.

Begin met een voedzaam ontbijt

Met een goed ontbijt begin je met energie aan de werkdag. Dat zorgt over het algemeen voor betere resultaten en het is goed voor je humeur. Ontbijten helpt ook om minder gezonde tussendoortjes te eten, want je krijgt minder snel honger.

Gezonde snacks voor tussendoor

Als je hard aan het werk bent, heb je lang niet altijd tijd om een maaltijd te bereiden. Naar een snack grijpen terwijl je een e-mail van je werk doorleest of vlak voor je online meeting begint is daarom verleidelijk. Het helpt als je een aantal gezonde alternatieven in huis hebt. Fruit is een goed voorbeeld, maar lang niet bij iedereen een succes. Een andere optie is een schaaltje snackgroente, zoals snoeptomaatjes, babykomkommers of worteltjes. Voor sommigen is dat misschien ook wat saai. Daarom kun je het afwisselen met bijvoorbeeld dadels en noten. Neem daar niet meer dan een handje van, want ze zijn gezond, maar ook rijk aan calorieën.

Een muesli- of energiereep is ook een optie. Let er wel op dat je een gezonde variant koopt. Want in een heel aantal zit veel suiker. Besef wederom wel dat zulke repen veel calorieën bevatten. Maar dat betekent ook dat je er weer volop tegenaan kunt.

Bereid maaltijden voor

Je eigen maaltijden bereiden tijdens een werkdag is een behoorlijke uitdaging. Tijdens je pauzes heb je geen zin om in de keuken aan de slag te gaan. Daarom is het handig om dat vooraf te doen. Als je een ochtendmens bent kan dat in de vroege uurtjes. Maar er zijn ook meer dan genoeg tussendoortjes en maaltijden die je de avond ervoor klaar kunt maken.

Denk bijvoorbeeld aan een salade of een gezonde rap. Een gekookt ei is ook een makkelijke en lekkere snack om snel energie van te krijgen, bijvoorbeeld in de namiddag. Let er vooral op dat je gevarieerd eet. Dat is over het algemeen gezonder en je maaltijden en snacks worden minder snel saai.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord