Voordelen thuiswerken

De vele voordelen thuiswerken

In de afgelopen jaren is thuiswerken steeds populairder geworden. Vooral na de uitbraak van de COVID-19-pandemie, waarin thuiswerken de norm werd, zijn veel werknemers gedeeltelijk thuis blijven werken. Hoewel sommige mensen denken dat thuiswerken de productiviteit van de werkzaamheden kan verminderen, zijn er ook tal van voordelen verbonden aan het werken vanuit huis. In deze blogpost worden de grootste voordelen thuiswerken besproken.

Thuiswerken zorgt voor flexibiliteit

Een van de grootste voordelen van thuiswerken is de flexibiliteit die het biedt. Wanneer je vanuit huis werkt, heb je meer controle over je werkschema en kun je je werk aanpassen aan je persoonlijke behoeften. Dit betekent dat je misschien een dag vrij kunt nemen om een ​​familie-evenement bij te wonen of een doktersafspraak in te plannen zonder al te veel problemen. Bovendien kan je ook werkzaamheden verrichten in de avonduren of in de weekenden. Je bent, door het thuiswerken, dus veel flexibeler geworden. De combinatie van thuiswerken en werken op locatie wordt ook wel hybride werken genoemd. Dit hybride werken is voor veel mensen een enorme uitkomst om werk en privé goed met elkaar te kunnen combineren.

Thuiswerken bespaart je veel tijd

Een andere groot voordelen thuis werken is dat door vanuit huis te werken, hoef je niet elke dag naar kantoor te reizen. Dit bespaart je op den duur veel tijd en energie. Het bespaart ook geld op reiskosten en vermindert de stress die vaak gepaard gaat met forenzen. Zo sta je niet meer in de file en hoef je ook geen aansluiten te halen in het openbaar vervoer. Bovendien kan werken vanuit huis ook betekenen dat je meer tijd hebt om te werken, omdat je geen tijd hoeft te verspillen aan het reizen naar kantoor en het reizen tussen meerdere werklocaties. Zo kan je je werk effectiever maar ook efficiënter indelen.

De balans tussen werk en privé zal toenemen

Thuiswerken kan helpen bij het verbeteren van de werk-privébalans, omdat het de mogelijkheid biedt om meer tijd met je gezin door te brengen en huishoudelijke taken uit te voeren. Het kan ook betekenen dat je tijd kunt besteden aan hobby’s en andere activiteiten die je graag doet, maar waarvoor je geen tijd had vanwege je werkverplichtingen. Door thuis te werken beheer je je eigen agenda. Doe je overdag liever iets voor jezelf en haal je in de avonduren wat werk in? Dan is dat voor iedere baas vaak helemaal prima. Met het thuiswerken is de flexibiliteit en de balans dus helemaal terug.

Een ander voordeel van thuis werken is dat je een hogere productiviteit hebt

Hoewel sommige mensen denken dat thuiswerken de productiviteit kan verminderen, is het tegenovergestelde vaak waar. Thuiswerken biedt minder afleiding en minder tijdverspilling dan werken op kantoor en daarmee ook een van de belangrijke voordelen thuiswerken. Dit kan leiden tot hogere productiviteit. Bovendien kunnen mensen die vanuit huis werken hun werkomgeving aanpassen aan hun persoonlijke behoeften, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen en beter kunnen presteren. Dit heeft naast een hogere productiviteit ook een positieve invloed op de gezondheid. Je ervaart door het thuiswerken minders stress en je kan werken aan een optimale werk-privé balans.

Met de opkomst van thuis werken zijn er dus zeer veel voordelen te behalen. Zo bespaar je jezelf tijd, kan je werken aan een optimale balans tussen werk en privé en neemt je productiviteit ook nog eens toe.

Lees hier de nadelen van thuiswerken.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord