Wat is een flexwerker?

De manier waarop we werken is aan het veranderen. Flexibel werken, of flexwerken, is een benadering die steeds populairder wordt, vooral nu veel mensen vanuit huis werken. Maar wat houdt flexibel werken precies in en hoe kun je er het beste gebruik van maken? In dit artikel gaan we dieper in op flexibel werken, met een focus op thuiswerken, en geven we advies over hoe je het meeste uit deze manier van werken kunt halen.

Een belangrijk aspect van flexibel werken is de opkomst van flexwerkers. Maar wat maakt iemand eigenlijk een flexwerker en hoe verschilt dit van traditionele werknemers? Laten we eens dieper ingaan op het profiel van een flexwerker.

Wat is een Flexwerker?

Een flexwerker is een werknemer die op flexibele basis werkt, wat betekent dat ze geen vastgestelde uren hebben en mogelijk op verschillende locaties werken, waaronder thuis, op locatie bij klanten of in coworkingruimtes. Flexwerkers hebben vaak tijdelijke of contractuele werkrelaties in plaats van traditionele fulltime banen.

Kenmerken van Flexwerkers

 1. Flexibiliteit: Het belangrijkste kenmerk van flexwerkers is hun vermogen om zich aan te passen aan veranderende werkvereisten en omstandigheden. Ze zijn bereid om te werken wanneer en waar nodig, wat flexibel werken mogelijk maakt.
 2. Multidisciplinaire Vaardigheden: Flexwerkers hebben vaak een breed scala aan vaardigheden en ervaring, wat hen in staat stelt om verschillende taken en projecten aan te pakken. Ze zijn vaak zelfstandig en kunnen zelfstandig werken.
 3. Digitale Geletterdheid: Omdat flexwerkers vaak op afstand werken, zijn ze vertrouwd met digitale tools en technologieën die hen in staat stellen om effectief te communiceren en samen te werken met collega’s, ongeacht hun locatie.
 4. Zelfdiscipline: Aangezien flexwerkers vaak niet onder direct toezicht staan, is zelfdiscipline een essentiële eigenschap. Ze moeten in staat zijn om zichzelf te organiseren, taken te plannen en deadlines te halen zonder constante begeleiding.
 5. Ondernemersgeest: Veel flexwerkers hebben een ondernemende mindset en zijn bereid om risico’s te nemen en kansen te grijpen. Ze zijn vaak proactief en bereid om nieuwe dingen te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Voordelen van Flexwerkers

Flexwerkers bieden verschillende voordelen voor organisaties, waaronder:

 • Flexibiliteit om snel in te spelen op veranderende behoeften en projecten.
 • Toegang tot gespecialiseerde vaardigheden en expertise op een tijdelijke basis.
 • Vermindering van overheadkosten, zoals kantoorruimte en apparatuur, doordat flexwerkers vaak hun eigen middelen gebruiken.

Wat is Flexibel Werken?

Flexibel werken verwijst naar een werkstijl waarbij werknemers meer controle hebben over waar en wanneer ze werken. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder thuiswerken, gedeeltelijk thuiswerken en flexibele werkuren. Het doel van flexibel werken is om een betere balans tussen werk en privéleven te creëren, de productiviteit te verhogen en werknemers meer autonomie te geven.

Voordelen van Flexibel Werken vanuit Huis

Flexibel werken vanuit huis biedt diverse voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 1. Verbeterde Werk-Privé Balans: Thuiswerken stelt werknemers in staat om hun werkuren aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, wat resulteert in een betere balans tussen werk en privéleven.
 2. Minder Reistijd en Kosten: Door niet naar kantoor te hoeven reizen, besparen werknemers tijd en geld die ze anders zouden besteden aan woon-werkverkeer.
 3. Toegenomen Productiviteit: Veel werknemers vinden dat ze thuis efficiënter kunnen werken, omdat ze minder worden afgeleid door collega’s en kantoorlawaai.
 4. Milieuvriendelijk: Minder woon-werkverkeer betekent ook minder uitstoot van schadelijke gassen, waardoor thuiswerken een milieuvriendelijkere optie is.

Tips voor Effectief Thuiswerken

Hoewel thuiswerken vele voordelen biedt, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele tips om effectief thuis te werken:

 1. Stel een Werkplek In: Creëer een specifieke werkplek in huis waar je je kunt concentreren en productief kunt zijn. Zorg ervoor dat deze ruimte vrij is van afleidingen.
 2. Stel Duidelijke Grenzen: Maak duidelijke afspraken met jezelf en anderen over je werkuren en neem regelmatig pauzes om te voorkomen dat je overwerkt raakt.
 3. Communiceer Effectief: Blijf in contact met je collega’s en leidinggevenden via e-mail, telefoon of videovergaderingen om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina blijft.
 4. Maak een Planning: Plan je taken en deadlines en houd je hieraan om ervoor te zorgen dat je productief blijft en je werk op tijd af krijgt.
 5. Zorg voor Zelfzorg: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen door voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen, zelfs als je thuiswerkt.

0 uren contract mag dat nog?

Het 0-uren contract is een vorm van arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer geen gegarandeerde werkuren heeft. In plaats daarvan wordt de werknemer opgeroepen om te werken wanneer er behoefte is aan arbeidskracht, vaak met korte van tevoren gegeven mededelingen. Hoewel dit type contract flexibiliteit biedt voor werkgevers, heeft het ook geleid tot debat en kritiek op het gebrek aan zekerheid voor werknemers.

Voor- en Nadelen van 0-Uren Contracten

Voordelen:

 1. Flexibiliteit voor Werkgevers: 0-uren contracten stellen werkgevers in staat om personeel in te zetten op basis van fluctuerende vraag, waardoor ze kunnen besparen op personeelskosten tijdens rustigere periodes.
 2. Flexibiliteit voor Werknemers: Voor sommige werknemers kan het 0-uren contract flexibiliteit bieden om werk te combineren met andere verplichtingen, zoals studie of zorgtaken.

Nadelen:

 1. Onzekerheid voor Werknemers: Het gebrek aan gegarandeerde uren kan leiden tot financiële onzekerheid en instabiliteit voor werknemers, die mogelijk niet genoeg verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien.
 2. Beperkte Arbeidsrechten: Werknemers met een 0-uren contract hebben vaak beperkte toegang tot arbeidsrechten, zoals betaalde vakantie, ziektewet en ontslagbescherming, wat hun kwetsbaarheid vergroot.

Wet- en Regelgeving rond 0-Uren Contracten

In veel landen zijn er wetten en regels opgesteld om de rechten van werknemers met 0-uren contracten te beschermen. Deze kunnen onder meer betrekking hebben op minimumloon, het recht op vakantie en de verplichting voor werkgevers om een minimumaantal uren te bieden na een bepaalde periode van dienstverband.

De Toekomst van 0-Uren Contracten

Hoewel 0-uren contracten flexibiliteit kunnen bieden voor zowel werkgevers als werknemers, zijn er steeds meer oproepen voor meer regulering en bescherming van de rechten van werknemers met dit type contract. Sommige landen hebben al stappen ondernomen om de beperkingen van 0-uren contracten aan te pakken, zoals het introduceren van minimale oproeptermijnen en het verbeteren van de rechten van flexwerkers.

Conclusie

Flexibel werken, met name vanuit huis, biedt vele voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Door effectief thuis te werken kunnen werknemers hun productiviteit verhogen, een betere balans tussen werk en privéleven creëren en kosten en tijd besparen die anders aan woon-werkverkeer zouden worden besteed. Door de juiste strategieën toe te passen en goede gewoonten te ontwikkelen, kunnen werknemers optimaal profiteren van de mogelijkheden die flexibel werken biedt.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord