7 tips voor het creëren van een Remote-First Cultuur

16-02-2023 | 1001 tips, Werkgever, Werknemer, ZZP

Heeft u het gevoel dat uw bedrijf nog niet klaar is voor werknemers op afstand? Of, bent u er klaar voor maar weet u niet zeker hoe te beginnen? Dan bent u niet de enige. Werken op afstand is nog een nieuw concept dat zorgvuldig en doordacht moet worden geïmplementeerd. Maar als u bereid bent er werk van te maken, zijn er ook veel voordelen. Werken op afstand kan op allerlei manieren positieve effecten hebben op de bedrijfscultuur. Het creëren van een remote-first cultuur is er één van! Het lezen van dit artikel zal u helpen bij de overgang naar een nieuwe werkomgeving en de verandering met zelfvertrouwen omarmen. Hier volgen 10 tips over hoe je een remote-first cultuur kunt creëren door middel van geleidelijke veranderingen in plaats van plotselinge acties:

1. Leer, train en begeleid nieuwe werknemers op afstand

Binnenkort zullen nieuwe werknemers uw personeel op afstand komen versterken. Dit is een cruciale overgangsperiode voor de cultuur van uw bedrijf. Zorg voor duidelijke richtlijnen voor werken op afstand en het trainen/mentoren van nieuwe werknemers op afstand. U kunt ook overwegen opleidingsmodules te maken die het werken op afstand uitleggen of software te ontwerpen die helpt bij het beheer van teams op afstand. Bij het trainen van nieuwe werknemers op afstand, moet u er rekening mee houden dat zij misschien nog nooit eerder op afstand hebben gewerkt. De beste manier om dit te doen is om uw werknemers of een mentor op afstand u te laten assisteren bij het trainen van uw nieuwe werknemers. U kunt ook investeren in virtuele opleidingsplatforms die u helpen de opleiding op een efficiëntere manier te geven.

2. Stel een duidelijke, ondubbelzinnige bedrijfscultuur vast

Laat iedereen in uw bedrijf weten wat de bedrijfswaarden zijn en welk gedrag binnen die waarden wordt verwacht. Wanneer werknemers niet zeker zijn van de bedrijfscultuur, kan dit verwarring veroorzaken en zelfs verwarring over de vraag of werken op afstand al dan niet is toegestaan. Zorg ervoor dat uw bedrijfswaarden ook gelden voor werknemers op afstand. U kunt dit doen door traditionele waarden zoals transparantie, samenwerking en communicatie op te nemen. Hoewel u wilt dat uw werknemers deze waarden in praktijk brengen, wilt u er ook voor zorgen dat ze dat op afstand doen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het communiceren met collega’s, maar ook het inhuren van telewerkers.

3. Maak van thuiswerken een alledaagse gebeurtenis.

U kunt beginnen met één dag per week waarop werknemers alleen vanuit huis werken. U kunt dan langzaam toewerken naar een dag waarop iedereen alleen op afstand werkt. Dit kunt u doen met tools zoals Google’s On-Demand of Microsoft’s Teams die integreren met uw bestaande telefoonsysteem. Overweeg ook om enkele van uw kantoorlocaties te verwijderen en het aantal kantooruren te verminderen, zodat werknemers meer thuis kunnen werken.

4. Begin met kleine veranderingen

Wanneer u klaar bent om de overstap naar remote te maken, begin dan met kleine veranderingen in plaats van grote sprongen te maken. Begin bijvoorbeeld met elk teamlid één dag per maand op afstand te laten werken.

5. Houd communicatiekanalen open

Terwijl u wilt dat uw bedrijfscultuur open is, wilt u er ook voor zorgen dat uw communicatiekanalen open zijn. Uiteindelijk moeten werknemers zich op hun gemak voelen om met elkaar te communiceren. Dit kan door ervoor te zorgen dat uw bedrijfscommunicatiekanalen toegankelijk zijn voor werknemers op afstand. U kunt dit doen door tools zoals die van Google of Microsoft te gebruiken waarmee u een gedeeld kanaal kunt creëren, zodat iedereen in uw bedrijf alle berichten in een kanaal kan zien en ook kan zien wie aan het kanaal is toegevoegd.

6. Vier kleine overwinningen

Denk er bij de implementatie van werken op afstand aan dat het belangrijk is om de kleine overwinningen te vieren. Laat elke werknemer één dag per maand op afstand werken. Zorg ervoor dat u deze kleine overwinning met uw teamleden viert.

7. Zorg ervoor dat uw team een veilige werkomgeving heeft.

Zorg ervoor dat uw teamleden goed beschermd zijn wat betreft hun werkomgeving en ook hun persoonlijke veiligheid. Dit kan door tools te gebruiken die veilige werkomgevingen bieden, zoals die van Buffer of Google.

Conclusie

Werken op afstand kan op vele manieren positieve effecten hebben op de bedrijfscultuur. Door een duidelijke, ondubbelzinnige bedrijfscultuur vast te stellen, thuiswerken tot een alledaags verschijnsel te maken en te beginnen met kleine veranderingen kun je een positieve cultuur in je organisatie creëren. Ervoor zorgen dat uw teamleden goed beschermd zijn wat betreft hun werkomgeving en ook hun persoonlijke veiligheid zal ook helpen om uw teamleden veilig te houden.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord