Werkstijlen op afstand: Het identificeren en aanpassen van verschillende werkstijlen

09-05-2023 | Werknemer

Met de opkomst van technologie en de toenemende behoefte aan flexibiliteit in het moderne werkleven, is werken op afstand steeds populairder geworden. Hoewel werken op afstand veel voordelen biedt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van werkstijlen. Het identificeren en aanpassen van verschillende werkstijlen is van cruciaal belang om succesvol te zijn in een externe werkomgeving. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke werkstijlen en hoe je ze kunt aanpassen om beter te gedijen in een externe werkomgeving.

De geplande werker

De geplande werker gedijt bij het volgen van een strikt schema en houdt van structuur. Ze stellen duidelijke doelen en plannen hun dag van tevoren. Deze werkers creëren een routine die hen helpt gefocust en productief te blijven. Om als geplande werker te gedijen in een externe werkomgeving, is het belangrijk om regelmatig pauzes in te plannen en je aan het schema te houden om afleiding te minimaliseren. Maak gebruik van tools zoals agenda’s en takenlijsten om je werk georganiseerd te houden.

De collaboratieve werker

De collaboratieve werker floreert in een omgeving waarin samenwerking centraal staat. Ze werken graag samen met anderen en gedijen bij regelmatig contact en feedback. Om als collaboratieve werker te gedijen op afstand, is het belangrijk om communicatiekanalen open te houden. Plan regelmatig virtuele vergaderingen of brainstormsessies om betrokken te blijven bij het team. Maak gebruik van tools zoals videoconferenties en samenwerkingsplatforms om effectieve communicatie en samenwerking mogelijk te maken.

De autonome werker

De autonome werker werkt het beste wanneer ze zelfstandig kunnen opereren en de vrijheid hebben om hun eigen beslissingen te nemen. Ze zijn zelfgemotiveerd en gedijen bij het stellen van hun eigen doelen en deadlines. Om als autonome werker te gedijen in een externe werkomgeving, is het belangrijk om een productieve werkomgeving te creëren. Richt een aparte werkruimte in en elimineer afleidingen. Stel duidelijke doelen en deadlines voor jezelf en gebruik tijdbeheertools om jezelf verantwoordelijk te houden voor het behalen van resultaten.

De flexibele werker

De flexibele werker past zich gemakkelijk aan veranderingen aan en gedijt bij een flexibele werkomgeving. Ze kunnen hun werk aanpassen aan de omstandigheden en zijn bereid om buiten de traditionele kantooruren te werken. Om als flexibele werker te gedijen in een externe werkomgeving, is het belangrijk om een goede werk-privébalans te behouden. Stel grenzen en maak afspraken met jezelf enje team over de werktijden en beschikbaarheid. Maak gebruik van planningstools en communicatiemiddelen om efficiënt te werken, zelfs als je buiten de reguliere werktijden werkt.

  Het identificeren en aanpassen van verschillende werkstijlen is essentieel om beter te gedijen in een externe werkomgeving. Of je nu een geplande werker, een collaboratieve werker, een autonome werker of een flexibele werker bent, het begrijpen van je eigen behoeften en voorkeuren is de eerste stap. Pas je werkstijl aan door gebruik te maken van geschikte tools en strategieën die je helpen om productief en georganiseerd te blijven. Bovendien is communicatie met je team van groot belang. Bespreek je werkstijl en eventuele aanpassingen die nodig zijn om effectieve samenwerking en succes op afstand te bevorderen.

  Het werken op afstand biedt flexibiliteit en vrijheid, maar het vereist ook een bewuste aanpak om de beste resultaten te behalen. Door je werkstijl te identificeren en aan te passen aan de vereisten van een externe werkomgeving, kun je optimaal presteren en succesvol zijn, waar je ook werkt.

  Thuiswerkweb

  De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

  Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

  Professionals aan het woord