Zorgplicht werkgever

Tegenwoordig wordt er heel veel thuis gewerkt. Vaak aan de keukentafel, of bij mooi weer, aan de tuintafel. Gewoon op een eetkamerstoel of een tuinstoel. Dit is natuurlijk geen goede werkhouding, er is daarom een zorgplicht werkgever. Deze moet goed in de gaten houden hoe het met de werknemer is thuis. Waar dient een werkgever naar te kijken? 

Houding

Zoals hierboven al aangegeven is er niet alleen een zorgplicht werkgever op de werkvloer, maar ook thuis bij de werknemer. Dat is behoorlijk ingewikkeld natuurlijk, hoe kan je zien hoe dat de medewerker zijn thuiswerkplek heeft ingericht? Je kan vragen of een medewerker een foto wil delen en deze controleren. Als je dan dingen ziet die ergonomisch mis gaan kan je daarop bijsturen. Om zekerheid te hebben kan je natuurlijk beter al je medewerkers een goede bureaustoel, bureau, toetsenbord en muis geven, dan is die basis in ieder geval goed. 

Rustige werkomgeving

Een medewerker verdient ook thuis een rustige werkomgeving, daar komt ook de zorgplicht werkgever om de hoek kijken. Mocht de werknemer in een luidruchtige buurt wonen, bijvoorbeeld aan een doorgaande weg vol met werkverkeer, dan is het netjes om een noise cancellation koptelefoon te regelen. Dan wordt het geluid van buitenaf geblokkeerd en kan de medewerker thuis in alle rust werken. Op deze manier kan de zorgplicht werkgever burn-out klachten voorkomen, want als de medewerker de hele dag veel herrie aan zijn hoofd heeft, kan dat heel veel extra energie kosten. 

Sociale contacten

Door veel sociale contacten te blijven genereren voor de medewerker, ook al werkt hij thuis, kan dit stukje van de zorgplicht werkgever burnout klachten voorkomen. De werknemer zal dan namelijk minder snel in een sociaal isolement terechtkomen, zich eenzaam gaan voelen, wat zeker positieve gevolgen zal hebben voor zijn/haar humeur en arbeidsmoraal. 

Overige tegemoetkomingen zorgplicht werkgever

Koffie, thee, toiletpapier en gas/energie, het kost allemaal geld, ook hierin kan de zorgplicht werkgever tegemoetkomen. Al is het een vergoeding van 3 euro per dag, het is beter dan niets en de werknemers zullen er blij mee zijn. 

Blije medewerkers

Als je probeert je medewerkers zo goed mogelijk te verzorgen, thuis en op locatie, zullen ze je daar zeker dankbaar voor zijn. En zeker in het huidige arbeidsklimaat is het erg belangrijk om goed voor je mensen te zorgen, want de banen liggen voor het oprapen, dus ze zijn zo weggekaapt door een ander bedrijf. Bedrijven die de zorgplicht werkgever serieus nemen en dus goed zijn voor hun personeel, zullen hun mensen aan zich weten te binden. Ze zullen blijven waar ze zitten en zich 100% inzetten, wat uiteindelijk een goed bedrijfsresultaat tot gevolg zal hebben. Het kan dus zijn dat het in het begin ten koste zal gaan van je winst, al die uitgaven om de medewerkers tevreden te houden, maar uiteindelijk zullen bedrijven er sterker van worden.

Thuiswerkweb

De rijksoverheid moedigt thuiswerken en alle vormen van hybride werken aan. Er zijn veel voordelen voor remote-first werken waarbij bijvoorbeeld veel reistijd en reiskosten bespaard blijft.

Veel werknemers geven na de coronapandemie de voorkeur aan hybride werken. Dit platform geeft een inzicht in adviezen en praktische tips voor alle partijen om hybride werken optimaal in te kunnen zetten en te faciliteren.

Professionals aan het woord